Transparent
Sara Bilić på stranden

Saras budget som studerende

Oprettet 30 juli 2024

#studieliv#studiestart

Boende i Kolding som studerende

Mød Sara Bilić, som er nyuddannet fra Designskolen Kolding

Det kan være svært at vide, hvor mange penge du vil få brug for som studerende i et nyt land, og hvordan du kan leve på et studiebudget i Kolding.

Campus Kolding har interviewet Sara, som flyttede til Kolding fra Kroatien for at tage en kandidatgrad på Designskolen Kolding. Hun har delt sine leveomkostninger og indtægter med os, så du kan få en idé om, hvad du kan forvente.

Nedenfor interviewet kan du finde hendes månedlige budget.

“Køb en brugt cykel, når du ankommer til Kolding. Byen er nem at gå rundt i, men det er rart at kunne cykle til stranden. ”
Hvad laver du i din fritid?

I Kolding er der mange aktiviteter for studerende og unge, som er gratis. Nogle af dem arrangeres af de mange NGO'er i Kolding. De fleste af NGO'erne drives af internationale studerende eller dimittender. De organiserer fællesspisninger, koncerter, tøjbyttemarkeder, dans og meget mere.

Jeg kan godt lide at deltage i Free Form Dance Kolding - det er en blanding af mental sundhed og friformsdans. Dansetræneren holder også danseklasser hos Campus Sport. Campus Sport er en sammenslutning af forskellige typer sportsaktiviteter, som er for studerende og meget billige. Jeg træner også pole dance flere gange om ugen hos iPole. De har en studierabat ligesom mange af de andre sportsaktiviteter i Kolding. Generelt er træning meget billigere i Danmark end i Kroatien, hvor jeg kommer fra.

Sara Bilić portræt
Fortæl os om din boligsituation

Jeg bor i et rækkehus med to andre roommates, så vi deler udgifterne til husleje, forsyninger, internet og forsikring.

Jeg fandt værelset i en Facebook-gruppe for studerende, hvor mange værelser bliver slået op. Nogle af mine venner bor også i delelejligheder eller fandt deres bolig på studentkolding.dk.

Sammenlignet med andre studiebyer er det ret billigt og nemt at finde et sted at bo som studerende. Jeg betaler kun 2500 kr for mit værelse uden forsyninger, som ligger mellem 400 – 800 kr om måneden.

Hvor handler du dagligvarer?

For at spare penge på mad handler jeg normalt i discountsupermarkeder. Min favorit er Rema1000, men Netto, LIDL og discount350 er også gode alternativer. Hvis jeg ikke kan finde en specifik vare, går jeg til Føtex eller SuperBrugsen, som er lidt dyrere, men har et bredere udvalg af madvarer.

Nogle af mine venner bruger TooGoodToGo, FællesSkabet Kolding eller går på dumpster diving. Mange af de basale dagligvarer er ikke så dyre, så jeg kigger ikke rigtig i de ugentlige tilbudsaviser. Vi har også nogle butikker, der har dagligvarer fra forskellige lande, og jeg kan nogle gange finde madvarer fra Kroatien.

Det kan være dyrt at gå ud at spise – har du nogle gode, studenter-venlige steder?

Jeg spiser ude måske en gang om ugen. Mit yndlingssted er Knuds Mad Kitchen, hvor man nemt kan blive mæt på et studiebudget. De har også 10% studierabat.

Der er flere caféer, restauranter og take-away steder i Kolding med mad fra forskellige kulturer som thailandsk, italiensk, vietnamesisk og meget mere. Nogle er uden for mit budget, men man kan også finde nogle, der passer til et studiebudget.

Kolding har også mange billige pizzasteder; jeg går ofte til Pronto Pizza, fordi det ligger overfor Knuds Garage, hvor vi ofte går for at få en øl.

Sara Bilić handler
Nu nævnte du at gå ud – hvor går du normalt hen for at få en øl eller drinks?

Vi går mest hen til Knuds Garage, Arkaden eller Fredagsbaren på mit universitet, fordi det er der, alle studerende mødes, og man kan få billige øl og drinks.

Knuds Garage er et hyggeligt sted, hvor vi altid går til den internationale quiz om mandagen – det koster omkring 5 kr. per person. En fadøl (0,5 L) koster cirka 40 kr., og den billigste flaskeøl koster cirka 20 kr. De har også mange specialøl, men de er dyrere. Hvis du bestiller mad hos Knuds Mad Kitchen ved siden af, kan du få en øl til 15 kr. som en del af en kombinationsmenu.

Arkaden er en bar med arkadespil og poolborde. De har også mange gratis brætspil og PlayStation-spil. Hver uge arrangerer de turneringer, hvor man kan vinde præmier eller bare heppe på sine venner, der spiller. Priserne er også studenter-venlige, og de har studierabat på nogle øl. Både Arkaden og Knuds Garage har dejlige udendørsområder.

Fredagsbarerne på hver skole er helt klart den billigste mulighed. De er ikke åbne hver fredag, men hvis de er, starter vi normalt der og fortsætter vores aften i byen.

I AL Passage er der nogle dyrere steder at gå ud. Det er super hyggeligt, så vi går nogle gange derhen for at få en eller to øl på English Pub eller et glas vin på Vinbaren. Til natklubber og koncerter går jeg normalt til Pitstop. Nogle gange er indgangen gratis, men hvis der er en entré, er den ikke så dyr, måske omkring 30 kr. Stedet drives af unge mennesker og frivillige. Jeg spiller også nogle gange der, så jeg behøver ikke betale for indgang.

“Alle studerende mødes i Fredagsbaren på mit universitet, hvor man kan få billige øl og drinks.”
Nogle gode råd til nye studerende?

Køb en brugt cykel, når du ankommer til Kolding. Byen er nem at gå rundt i, men det er rart at kunne cykle til stranden. Jeg bruger kun penge på transport, når jeg skal til en anden by, såsom Aarhus eller København. I Kolding er der mange genbrugsbutikker, hvor jeg finder det meste af mit tøj. Jeg bruger også Swap Spot, som er et frivilligdrevet tøjbyttekoncept.

Jeg vil foreslå, at alle studerende sætter sig ind i skattereglerne og A- og B-skat. Det kan være lidt svært at forstå, men ofte er der nogen på skolen, der kan hjælpe dig.

Endelig vil jeg foreslå, at alle nye studerende besøger Lillis Is. Det er lidt dyrt – men helt sikkert det værd.

Sara Bilić i en pladebutik

Saras samlet indkomst

SU
6.130 kr.

Løn
4.450 kr.

Samlet indkomst
10.580 kr.

Saras månedlige budget

Husleje
2.500 kr.

Forbrug
400 - 800 kr.

Forsikring
202 kr.

Bankgebyr
45 kr.

Telefon
20 - 40 kr.

Transport
100 kr.

Træning
289 kr.

Dagligdagsvarer
1.500 - 1.700 kr.

Restauranter/take away
300 - 600 kr.

Byture
300 - 500 kr.

Fritidsaktiviteter
0 - 500 kr.

Samlet budget
5.656 - 7.276 kr.