Oprettet 17 december 2024
Kreativ i Kolding
Mød Styrmir Kárason, som flyttede til Kolding fra Island for at forfølge en kreativ uddannelse som designstuderende.
Kolding har et levende internationalt studiemiljø med masser af muligheder for at være kreativ og udvikle sine færdigheder.
Campus Kolding har interviewet Styrmir, der læser en bachelor i Industrielt Design på Designskolen Kolding. Styrmir deler sine oplevelser som international studerende og fortæller, hvordan han holder sig kreativ i Kolding.
Se interviewet og læs den fulde webartikel nedenunder.
“Det er faktisk lidt af et privilegium at være designstuderende i Kolding.”
Hvordan endte du i Kolding?
Jeg kommer fra Island – faktisk både Island, Canada og Barbados, så det er lidt af en blanding. Jeg flyttede til Kolding i 2022 for at studere på Designskolen Kolding. Jeg valgte Kolding primært på grund af skolen, fordi jeg virkelig godt kunne lide stemningen der. Fællesskabet i Kolding spillede også en stor rolle – jeg kunne godt lide, hvordan byen fungerede. Jeg kommer selv fra en lille by, så sammenlignet med den er Kolding faktisk en stor by.
Det bedste ved Kolding er den enorme mængde viden både på og uden for skolen, og de mennesker, der har gået en lignende vej i livet, og som er meget villige til at hjælpe.
Kan du se dig selv blive i Kolding?
Det er meget sandsynligt, at jeg bliver i Kolding efter mine studier. Jeg tager bacheloren nu, og der er jo også en meget god kandidatuddannelse her. Så det er et stort spørgsmål om at blive, og det vil jeg gerne. Men det er stadig i "tænke-fasen", hvor jeg prøver at finde ud af det, men det er et af de steder, hvor det er meget behageligt at være. Så det er en klar mulighed.
Hvordan har din oplevelse som international studerende været?
Jeg var ikke klar over, hvor mange ting der foregik med Campus Kolding arrangementer, men byen føles virkelig levende. Jeg har været i stand til at opbygge et godt netværk, så jeg er meget tilfreds med min tid her. Jeg vil helt klart anbefale Kolding til andre internationale studerende.
Der sker altid noget. Det er som et sammenkoblet netværk af ting, der hele tiden finder sted. Du bliver en del af den lokale scene, ikke bare ved at deltage i arrangementer, men også ved at hjælpe til. Det føles som en sund måde at blive en del af et fællesskab på.
Det er et sjovt netværk, hvor du møder én person, som leder dig videre til en anden, og til sidst bliver du involveret i mange ting. Der er mange berøringspunkter.
Har der været nogen kulturelle forskelle?
Jeg kom her for at tage en bacheloruddannelse, hvilket betyder, at jeg er nødt til at forstå dansk og kunne kommunikere til en vis grad. Jeg kan ikke sige, at jeg har følt mig udenfor, men det kan være lidt svært i situationer med mange mennesker, der taler samtidig. Det har dog ikke været et problem ved de arrangementer og festivaler, jeg har deltaget i.
Jeg har ikke oplevet store kulturelle forskelle, kun små ting. For eksempel festkulturen, hvor folk i Kolding ofte bor tættere på, hvor tingene sker. Men jeg blev virkelig skuffet, da jeg fandt ud af, at der ikke er gratis kaffe-refills på caféerne her – det er en ret stor ting i islandsk kultur.
“Det er som et sammenkoblet netværk af ting, der hele tiden finder sted.”
Hvad laver du i din fritid?
Jeg laver meget ting, der er relateret til mit studie, som f.eks. at bruge de forskellige værksteder Nicolai tilbyder. Det er både for at studere og for at fremme min egen personlige karriere.
Kolding er ikke så stor, så du ender med at kende mange mennesker fra forskellige steder. Jeg prøver at deltage i mange lokale arrangementer og støtte de ting, som folk, jeg kender, står for. Der er generelt mange ting at tage sig til. Jeg deltager i den internationale quiz på Knuds. Jeg arbejder på Arcade, så jeg er ofte der. Picnics og Kongespil om sommeren.
Jeg har forsøgt at lave mere fællesskabsdrevet arbejde. Jeg har hjulpet hos Food Reformers, hvor der næsten kun er internationale studerende – mange af dem er blevet boende i Kolding. Jeg vil helt sikkert gerne lave mere af den slags, men det handler om, hvor meget tid man kan finde på en dag.
Du nævnte Nicolai – fortæl mere om det
Jeg kan godt lide at være kreativ, og en stor del af det er det offentlige kulturhus Nicolai (også kendt som Bygning 5). Det er fantastisk at have adgang til fællesskabsdrevne værksteder, og jeg nyder at kunne arbejde med værktøjer som laserskæring, træbearbejdning og 3D-print. Det giver adgang til så mange forskellige kreative muligheder.
Jeg vil selvfølgelig gerne lave ting, der er fede, og som folk kigger på og synes er fantastiske. Men endnu vigtigere er det, at mange studerende har det mindset eller mål, at de vil skabe for at gøre en forskel. Der er en generel designkultur her, som jeg virkelig nyder.
Så jeg vil sige, at det faktisk er lidt af et privilegium at være designstuderende i Kolding. Jeg værdsætter virkelig, at det er et godt sted at være som designstuderende.
Har du nogle råd til andre internationale studerende?
Jeg har hørt fra andre, der var udvekslingsstuderende i Kolding, at de syntes, der ikke skete noget. Det føltes meget mærkeligt at høre, men måske var de bare bange for at udforske, for der sker faktisk meget. Jeg ved, at der er en hel hjemmeside for arrangementer i Kolding.
De skal ikke være bange for at tjekke forskellige steder ud. Jeg har mødt mange studerende i fredagsbaren. Gennem det lærte jeg om andre ting som filmaftener på SDU organiseret af Sonic. Så tal med andre studerende, find ud af hvad der sker, og hvad andre anbefaler. Og vær ikke bange for danske studerende – de er for det meste harmløse. Det er et dejligt studiemiljø.